Loader

Interview to Cue Magazine

Interview to Cue Magazine

 

Η Μαριάννα Βήτου και ο Χρόνης Βασιλόπουλος πιστεύουν ότι όλα τα χρηστικά αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι μας μπορούν να έχουν ιδιαίτερη αισθητική και να ταιριάζουν με τα γούστα και την προσωπικότητά μας. Ένωσαν τις δυνάμεις (O Χρόνης στο design και η Μαριάννα στο σχέδιο) και την πίστη τους και δημιούργησαν το Lola Cultura, με εκτυπώσεις εικονογραφήσεων που γίνονται με τη τεχνική του Giclée Printing, μία εκτυπωτική διαδικασία που χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα μουσεία και gallery στον κόσμο, αντικείμενα εξ΄ολοκλήρου χειροποίητα και σχέδια εμπνευσμένα από τις επιθυμίες των ανθρώπων και τις δυναμικές που αναπτύσσουν μεταξύ τους. Η Μαριάννα μας μίλησε για το ξεκίνημα και την εξέλιξή τους, την χαρά του να μοιράζεται την δημιουργία και την γοητεία του να βλέπει κανείς πεταλούδες τον χειμώνα!

 

Πως ήρθε στην ζωή σου το σχέδιο; Πως έγινε επάγγελμα;

Εντελώς ξαφνικά και κάπως αργοπορημένα!… Μέχρι τα 22 μου δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με το σχέδιο, οι πρώτες μου σπουδές ήταν σε εντελώς άσχετο αντικείμενο (όπως και οι δεύτερες!). Τελικά το βρήκα και παρ’ όλο που δεν έχω μαθητεύσει στο σχέδιο, αφιέρωσα όλο μου τον χρόνο στην εξάσκηση.
Επάγγελμα έγινε πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε παρέα με τον Χρόνη. Ενώσαμε τις γνώσεις μας, τις δυνάμεις μας και ό,τι είχαμε και δεν είχαμε τέλος πάντων, και δημιουργήσαμε τη Lola Cultura – μια ευκαιρία που περιμέναμε εδώ και καιρό αλλά δε φαινόταν πουθενά στον ορίζοντα!

 

Από που αντλείς έμπνευση για τα σχέδιά σου;

Κυρίως από τους ανθρώπους γύρω μου και τις ποιότητες που μας ενώνουν. Την επιθυμία μας για χαρά και ισορροπία, ας πούμε.

Η δουλειά σου είναι αποτέλεσμα πειθαρχίας ή στιγμιαίας έμπνευσης;

Μια ιδέα της στιγμής, όσο καλή κι αν είναι, θέλει δουλειά και πειθαρχία ώστε να ολοκληρωθεί – αλλιώς θα μείνει απλά μια ιδέα!

Τι έχει επηρεάσει την αισθητική σου μέχρι τώρα;

Η συναναστροφή με άλλους δημιουργούς, η καθημερινότητα, οι προσωπικές μου εμπειρίες.

 

 

Τι χαρακτηρίζει / διαφοροποιεί την τεχνική σου;

Η μεταφορά της ιδέας στη πράξη. Παρ’ όλο που τα σχέδια μας είναι αναπαραγωγή των εικονογραφήσεων μου, δεν υστερούν σε ποιότητα από το πρωτότυπο. Καλλιτεχνική εκτύπωση, χαρτί πολυτελείας, αδιάβροχες χρωστικές… Δίνω μεγάλο βάρος σε αυτές τις λεπτομέρειες! Πιστεύω πως η ποιότητα φέρνει τη διαχρονικότητα. Είναι ωραίο να ξέρεις πώς αυτό που χάρισες στους αγαπημένους σου θα μεγαλώσει μαζί τους και θα γίνει ένα από αυτά τα αντικείμενα που θα τους συντροφεύει στο πέρασμα των χρόνων.

Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας ενός κομματιού; Ποια φάση απολαμβάνεις περισσότερο;

Όλα αρχίζουν με ένα πρόχειρο σχέδιο και λίγο χρώμα, για να πάρει μορφή η ιδέα. Εδώ μπαίνει και η ματιά του Χρόνη. Θα μοιραστούμε μια μπύρα, θα το σκεφτούμε, θα το κουβεντιάσουμε. Πάντα αποφασίζουμε μαζί αν ένα σχέδιο θα γίνει μέρος της συλλογής μας. Τέλος, ολοκληρώνω δουλεύοντας ψηφιακά.
Αφιερώνω πολύ μεγάλο χρόνο στο χρώμα, πιστεύω πως τα χρώματα λένε μια ιστορία από μόνα τους. Αυτή είναι και η αγαπημένη μου στιγμή άλλωστε, τρελαίνομαι να στήνω τη παλέτα μου!

 

 

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σου σχέδιο; Γιατί;

Η κοκκινομάλλα δεσποινίς με τη πεταλούδα πάνω στη μύτη!
Έζησα στη βόρεια Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια και συνήθιζα να βρίσκω παγωμένες πεταλούδες έξω από το σπίτι μου τον χειμώνα.
Οι πεταλούδες έχουν αυτόν τον φοβερό μηχανισμό επιβίωσης, μπορούν οικειοθελώς να ψύχουν το κορμί τους σε συνθήκες έντονου κρύου και πέφτουν σε λήθαργο, μέχρι να έρθουν πιο ζεστές μέρες. Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας όμως μπορεί να τις μπερδέψει και να ξυπνήσουν πριν την ώρα τους – οι χειμώνες και τα καλοκαίρια μας πια είναι λίγο μπερδεμένα! Έτσι κάποια ιδιαίτερα ζεστή χειμωνιάτικη μέρα, τις έβλεπα να συνέρχονται και να πετούν αργά – αργά στη βεράντα.
Οι πεταλούδες στη μέση του χειμώνα ήταν πάντα πολύ γλυκό θέαμα για μένα – και όμορφα συμβολικό!

Πως φαντάζεσαι τα άτομα που επιλέγουν τα σχέδιά σου;

Ακόμα θυμάμαι όλους τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει τα σχέδιά μας. Μου αρέσει να φαντάζομαι πως είναι όλοι άνθρωποι δοτικοί.

 

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συνάντησες μέχρι σήμερα στην πορεία σου; Ποιες οι μεγαλύτερες χαρές;

Πριν να ξεκινήσει επίσημα η Lola Cultura μας, τόσο εγώ όσο και ο Χρόνης εργαζόμασταν και προετοιμαζόμασταν για αυτή την αρχή. Θυμάμαι, τότε είχα ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω από το κεφάλι μου μέχρι όλα να μπουν σε μια σειρά και τελικά να πω «είμαι εκεί που πρέπει». Τώρα πια νιώθω ευγνώμων κάθε πρωί που ξυπνάω για την επιμονή που δείξαμε.
Η μεγαλύτερη χαρά μου είναι όταν μας πλησιάζουν άνθρωποι για να μας δείξουν μια φωτογραφία με το καδράκι τους στον τοίχο. Αυτή η αυθόρμητη επαφή μου φτιάχνει τη μέρα!

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Τα άμεσα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε μια ολόκληρη σειρά διακόσμησης σπιτιού με την αισθητική μας, βασισμένη στα χαρακτηριστικά illustrations και τη χειροποίητη δημιουργία, που τόσο μας αρέσει.

 

Βρείτε τα Lola Cultura στο e.shop τους, το Etsy, το Facebook και το Instagram

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο : https://www.cuemagazine.gr/2018/10/10/the-designer-lola-cultura-ta-xromata-tis-kathimerinothtas/?fbclid=IwAR1QOW7d1H1ZR8Zzbe-evdVtdvvNkeYqhvHolsfA1QF3Yyxq2aTcJTNOWz4